Reška planina 28. 9. 2018

Zasavsko hribovje je za nas Dolenjce po kilometrih in po času kar malo oddaljeno, tretje razvojne osi še dolgo ne bo in nam tako ostanejo le vijugaste ceste po dolinah ob Mirni, Savi ali tudi Savinji, ob kakšnih zaporah cest še kakšen ovinek ali dva več. Poleg poti še postanek za obvezno kavico, kar pomeni 2 ali tudi več ur vožnje do prvih korakov v planinskih čevljev.

Reška planina je eden tistih hribov, kjer še nismo bili, ima tudi planinsko kočo, ki pa je med tednom zaprta, zato je bilo treba kar vse za preživetje spakirati v nahrbtnike. Franci, Marica, Jože in mm Andrej smo se dobili v Mokronogu, poživitev s kavico ali čajem imeli malo pred Celjem, v hrib pa se zagnali v vasi Marija Reka pri Preboldu. V lepem sončnem vremenu je bil pogled na jesensko barvitost v gozdovih prekrasen, na številna nepobrana jabolka pod jablanami pa ne. V naših časih bi bilo kaj takega velik greh. Malo višje, kjer se začne gozd, smo občasno nad nami slišali otroške glasove. V mislih je bila najprej kakšna podružnična šola, izkazalo pa se je, da je imela Osnovna šola iz Prebolda športni dan in nekaj razredov je pred nami šlo prav tako na Reško planino. Dogovorili so se tudi z oskrbnikom koče, da je odprl planinsko kočo malo pod vrhom in pripravil čaj. Tudi za nas ga je, naše dobrote iz nahrbtnika pa smo družno z njim pospravili. Smo ga povprašali tudi odkod ime planina, če pa ni nikjer travnikov. Ja, bili so, bili, v njegovih mladih letih, prav tako kot na Čemšeniški, ker pa ni bilo potrebe po paši in ne koscev, se je planina počasi zarastla, ime pa je ostalo.

Za pot proti vrhu smo malo trenirali hojo po klinih na bližnji steni, nato pa malo nad cerkvijo zagrizli v kolena. Dobesedno, saj se je pot strmo dvigala, malo smo tudi tavali sem in tja, ker so bile markacije bolj na redko posejane. Vrh smo našli, pogled po savinjski dolini pa le skozi presledke med bukvami. Navzdol je bilo treba prav previdno, zavore so zdržale, imeli pa smo srečo, da že nekaj časa ni bilo dežja in so bila tla suha.

Andrej Z.