PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

Po Machovi poti 9. 2. 2019

Na sončen dan, v soboto 09. februarja, smo planinci PDPT Ljubljana in PS Novo mesto prehodili Machovo pot. Vodenje sem v dogovoru z vodjem g. Jožetom Tišlaričem prevzela (Anica Mušič), pridružila pa sta se tudi člana PS Franci in Jože.

Machova pot je krožna, z začetkom pri gostilni Štefan v Malem Slatniku, večji del poteka po ravnem z le malo vzponi in spusti, dolga je 9 km in pripelje do Velikega Slatnika, kjer je nekdaj stala graščina družine Mach. Na poti je 7 postojank, malo za počitek in za pripoved o Machu in njegovih dejavnostih in malo za kakšne druge posebnosti pokrajine pod Gorjanci.

Johan Mach, v filozofiji izobražen humanist in poznavalec naravoslovja, je leta 1862 kupil graščino v vasi Veliki Slatnik in se tja preselil s svojo družino. Ljudi je učil čebelarstva, vinarstva in poljedelstva, na Mahovem hribu pa je gojil sviloprejko. Bil je tudi prvi, ki je na evropska tla prinesel jajčeca japonske sviloprejke, do takrat neznanega metulja, azijskega svilnatega prelca jamamaja. Njegov sin Ernest Mach je bil znanstvenik, fizik in filozof svetovnega formata. Po njem se imenuje Machovo število, ki je uporabljeno kot merilo za hitrost letal.

Z Ljubljančani smo se dobili pri gostilni Amigo v Malem Slatniku pri NM. Po obvezni jutranji kavi smo se odpravili na pot. Med potjo smo se ustavljali na posameznih točkah, naše druženje pa smo z dobro malico in pijačo zaključili v gostilni Pugelj pod Trško goro.

Slike: Jože Požun, Irena Mlakar in Dobnik

Besedilo: Anica Mušič