PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

Pustovanje v Prekmurju 2.3.2019

S pustom po okolici Lendave (izlet dne 2. 3. 2019)

V iskanju svežih idej in novih doživetij za pustno rajanje smo se letos odločili za okolico Lendave. Sicer je bila vožnja nekoliko naporna, toda lep dan in še lepši zaključek ob rajanju mask je odtehtal tudi to.

Med potjo so nas sicer zmotile dežne kaplje na vetrobranskem steklu avtobusa. Toda, ko smo prispeli na izhodišče, so se oblaki umaknili soncu. Vetra je bilo točno prav, da smo se bolj počutili kot da smo na planinskem izletu konec maja in ne v začetku marca. V zavetrju in na soncu je bilo zelo toplo.

Pot nas je od OŠ Lendava peljala mimo hotelskega kompleksa in dalje, kot puščica ravnem kolovozu. Pripeljala nas je do kovinske brvi preko katere smo prečkali potok Ledavo in se mimo čistilne naprave usmerili proti vasi Čentiba. Nad vasjo je bil večji ograjen prostor, v katerem se je pasla skupina kakšnih 10 do 14 damjakov. Lepo je bilo pogledati mlade živalce, ki so lahkotno poskakovale naokrog medtem, ko smo jo mi počasi ubirali po klancu navzgor. Vzpona ni bilo veliko. Hitro smo premagali dobrih 200 metrov višine in smo se po grebenski poti usmerili proti najvišji točki Lendavskih goric. V gozdu nas je presenetila široka kolesarska pot, ki bo nekoč verjetno namenjena tudi drugačnemu prometu in ne samo kolesarjem.

Ob prijetnem klepetu smo dokaj hitro prišli do Vinarijuma. Vreme ni bilo idealno za razgled, toda kljub temu so se nekateri povzpeli na vrh stolpa. Drugi so si privoščili malico, kavo ali kaj drugega osvežilnega.

Strma, asfaltirana pot nas je hitro pripeljala do izhodišča. Zapeljali smo se do gostilne, kjer nas je s harmoniko pričakal g. Viktor. Sledilo je bogato kosilo: doma pripravljena bujta repa in gibanica. Po kosilu se je večji del planincev preoblekel v maškare. Rajanje je bilo kratko, toda intenzivno. Za redne in naključne obiskovalce gostilne smo bili nepričakovano presenečenje. Ad hoc komisija je opravila svojo nalogo ocenjevanja mask. Vsako masko je nagradila in prav je tako. Eni so dobili nagrado za izvirnost, drugi za simpatičnost, tretji, ker so se potrudili in so prispevali k splošnemu vzdušju in rajanju. Kakor koli, zabave in veselja ni manjkalo.

Pot domov je bila krajša. Sploh za tiste, ki so zadremali in tako oddelali kitico ali dve.

In tako je bil za nami še en pustni izlet izpeljan v prijetnem, sončnem vremenu in s krasnim zaključkom.

V Ljubljani, 03. 03. 2019

Zapisal: Jožef Tišlarič

Fotografije: Zdenka Kokalj