Ob Velenjskem in okoli Škalskega jezera 13. april.2019

OB VELENJSKEM IN OKOLI ŠKALSKEGA JEZERA

V soboto,13 . Aprila 2019 smo se, po več dneh nenehnega dežja, prebudili v le oblačno jutro in ker je pogum posebna vrednota ter planinci vemo kakšne so vremenske razmere v muhastem aprilu, se je predvidenega izleta v zanimivo ŠALEŠKO dolino z vodnikoma odpravilo 28 prijavljenih članov nekoč seniorskega odseka našega PD. Po nekaj več kot uri in pol vožnje po avtocesti in problematični vijugasti cesti do VELENJA, smo si privoščili nekaj minut počitka za jutranje napitke v simpatičnem trgovskem centru, le malo oddaljenem od razvalin gradu ŠALEK, ki še vedno pritegne pozornost.

Od tu smo se odpeljali v bližino ŠOŠTANJA, kjer je sledil dogovorjeni ogled TEŠ 6, giganta proizvodnje električne energije v naši državi. Strokovnjak, ki je sprejel našo skupino radovednih planincev, je vse navdušil z izjemno strokovnim razkazovanjem in pojasnjevanjem vseh starih in novega objekta ter tehnologij, ki proizvajajo potrebno energijo na podlagi velenjskega lignita.

Okrog poldneva se je skupina podala proti vsem trem Šaleškim jezerom, ki so vsa posledica 130 letnega izkopavanja lignita v dolini. Najprej smo se podali proti najglobljemu DRUŽMIRSKEM JEZERU, nedaleč od TEŠ 6, ki se je sredi istoimenskega polja pojavilo okoli leta 1975, leta 2005 pa je obsegalo več kot 63 ha in vsebovalo skoraj 15,3 milijona m3 vode. Poleg padavin je pritok Velunja njegov edini vir vode. Po načrtih Premogovnika Velenje naj bi leta 2020 to jezero obsegalo kar 170 ha in tako postalo po površini in količini vode največje jezero v Šaleški dolini. Ko smo prehodili desni breg in blatno pot ob še ne povsem urejeni obali tega jezera, je sledila hoja po poteh ob mnogo bolj urejenem in turistično zanimivem VELENJSKEM JEZERU, ki sodi med večja jezera v Sloveniji. Jezero je dolgo 1.4 km in široko 1.2 km, globine približno 54 m, kar je mnogo več od naših jezer na Gorenjskem tudi po površini in količini vode. Vse je nedvomno najbolj navdušila hoja po lepo urejenih poteh in razgledih mimo ŠKALSKEGA JEZERA, ki je prvo nastalo in se začelo oblikovati že pred drugo svetovno vojno, v času manj intenzivnega obdobja premogovništva v Šaleški dolini. Leži v porečju Lepena, pojezerje meri dobrih 10 km2 in je povečini gozdnato, najmanjše med tremi jezeri. Z avtobusom, ki je bil parkiran v bližini navedenega jezera smo se mimo prijetnega zaselka ŠKALE, odpeljali do zanimive gorske vasice PLEŠIVICA in se za nekaj časa ustavili na turistični kmetiji Volk. Ko smo nadaljevali pot proti GRAŠKI GORI, da bi si ogledali spominsko obeležje hudih bitk XIV. divizije pozimi leta 1944, se je vreme spet poslabšalo. Hvaležni domačinu, ki nam je obudil spomine na celotno prehojeno pot in bitke te slavne partizanske divizije, smo se njemu in našemu vodniku Borisu iskreno zahvalili za vse doživeto ta dan in se z novimi vtisi, spomini in utrujeni vrnili v Ljubljano.

TEKST: Ruža Tekavec

FOTO: Danilo Cej