Izlet z Brežiškimi torkarji-14.maj 2019

PLANINSKI POHOD SENIORJEV PLANINSKEGA DRUŠTVA POŠTE IN TELEKOMA LJUBLJANE Z BREŽIŠKIMI TORKARJI PLANINSKEGA DRUŠTVA BREŽICE V TOREK, 14. MAJA 2019, NA VRH SV. VIDA.

Z avtobusom LPP smo se odpeljali z glavne avtobusne postaje Ljubljane v Dolenjsko pokrajino. Po avtocesti smo v udobnem avtobusu hitro napredovali in si ogledovali zeleno pokrajino, razgibane griče in vasi Dolenjske.

Avtocesto smo zapustili na odcepu za Brežice in zapeljali na glavno avtobusno postajo, kjer nas je že čakal Marjan, vodja Torkarjev. Po uvodnih pozdravih nas je seznanil o spremembi pohoda. Razlog je bil ogromno dežnih padavin in tako bi bil pohod na Cirnik zelo blaten.

Z avtobusom smo se odpeljali v vas Žejno k počitniški hiši Žlegar, kjer so nas že čakali ostali udeleženci pohoda, ki so svojimi avtomobili prispeli na start pohoda.

Tudi tu so sledili pozdravi in objemi starih dolgoletnih znancev in prijateljev. Pohod na Sv. Vid smo pričeli po asfaltni cesti in se počasi višinsko dvigovali med vikendi in vinogradi ter kmalu prispeli v gozd. Hodili smo po kolovoznih poteh in stezah in višinsko napredovali po Tončkini poti vse do vrha Sv. Vida. Na vrhu gore je cerkev posvečena Sv. Vidu. Z vrha se nam je odprl čudovit pogled na Brežice, reko Savo in zajetje Hidroelektrarne Brežice. Domačini pravijo naše malo morje. Po razgledu in vpisu v knjigo prisotnosti je sledilo fotografiranje – gasilski posnetek in okrepčilo z nazdravljanjem. Na koncu je sledil še pogled na zasavsko hribovje pa tudi gorovje.

Zapustili smo vrh Sv. Vida in previdno začeli hoditi po gozdni oziroma Tončkini poti, sprva po gozdu, nato ob gozdu in vinogradih. Prispeli smo do zanimive kapelice na Slemenu, kakor pravijo kraju domačini.

Ob lepo oskrbovani kapelici so nam domačini povedali zgodbo treh generacij oziroma treh gospodarjih ,ki so uspeli preživeti prvo Soško fronto, drugi drugo svetovno vojno in tretji težke prometne nesreče. Žena sedanjega gospodarja je postavila kapelico in skrbi, da je v lepem stanju. V kapelici je tudi zanimiv zvon, s katerim lahko pozvoniš, da pridejo delavci k malici, saj so površine vinogradov velike. Žena sedanjega gospodarja pa se rada pohvali, da se je poročila bolje, kot je pričakovala.

Vrnili smo se v vas Žejna k stavbi, od katere smo pričeli naš pohod. Tu so nam domačini in gostinci pripravili okrepčilo v jedači in pijači. Sledila je zahvala organizatorjem in seveda povabilo, da se prihodnje leto vidimo nekje v Zasavju.

Vrnili smo se v Brežice in v v gostišču zaužili tako zaželeno kavo . Avtobus in šofer sta nas varno pripeljala v Ljubljano.

Zapisal: Stanko Jaki; Foto: Danilo Cej