Vogar,25.maj 2019-1000 železničarjev nad 1000m

49. TABOR MDO PLANININSKIH DRUŠTEV LJUBLJANA IN 70 LET PLANINSKEGA DRUŠTVA ŽELEŽNIČAR, PRI KOSIJEVEM DOMU NA VOGARJU (1054 m) 25.5.2019

Organizacijo Tabora MDO je ob svoji 70. letnici prevzelo PD Železničar. Lokacijo za dva pomembna dogodka je predlagalo Planino Vogar in sicer pri Kosijevem domu, ki nosi ime zaslužnega planinca za društvo, dom in PZS.

Njihovo geslo je bilo 1000 planincev na 1000 m. V ranem jutru smo se kot običajno zbrali pri številki 29 na avtobusni postaji. Nato smo krenili na železniško postajo na peron, pri katerem nas je že čakal vlak. Točno ob določeni uri je vlak odpeljal proti Jesenicam. Na vlaku so nam planinci društva Železničar podelili majice z napisom Slovenske železnice.

V Bohinjski Bistrici smo zapustili vlak. Z avtobusi smo se odpeljali proti Bohinju do Stare Fužine, kjer smo zapustili avtobuse in pričeli pohod na planino Vogar. Po dveh urah hoje smo vsi prišli do Kosijevega doma, saj nas je že malo priganjal rahel dež. Pri Kosijevem domu se nas je zbralo preko 400 planincev in vsi smo dobili prostor pod streho.

Sledil je kratek kulturni program: pozdrav predsednika društva Železničar Draga Saviča in predsednice MDO Ljubljana Marinke Koželj. Nadaljevalo se je druženje planinskih prijateljev, znancev, pevci so dolgo prepevali in tudi plesalci so zaplesali. Občudoval sem ekipo, ki je skrbela , da so bili vsi dobro nahranjeni tako z jedačo in pijačo. Po približno eni uri je dež ponehal in sonček je zasvetil na Vogar in planinske vršace.

Planinci so pričeli hoditi k razgledni točki, ki je nudila pogled na Bohinjsko jezero, meglice nad jezerom po dežju in vrhove gora Novi vrh, Rodica, Lepa suha, Roskovec , Vogel (vsi vrhovi okrog 1922 do 1967 m). Na planini Vogar je del narave, ki ga ohranja človek s košnjo oziroma pašo, grbinasti travniki geomorfološko posebnost območij.

Vodniki so pričeli zbirati svoje skupine ter jih varno vodili v dolino oziroma v Staro Fužino, kjer so že čakali avtobusi, da jih popeljejo na železniško postajo v Bohinjsko Bistrico. Tudi vlak je kmalu prispel in odpeljali smo se v Ljubljano.

Jaz pa sem občudoval organizatorje, kako kvalitetno so opravil zahtevno in obširno delovno nalogo. Planinci planinskega društva Železničar zaslužijo vse priznanje in čestitke za 70 let uspešnega dela društva. Naša prisrčna zahvala od ekipe PD PT Ljubljana, ki je doživela gostoljubje 25. 5. 2019.

Zapisal: Stanko Jaki

Foto: Danilo Cej