Srečanje s PD HPiHT Sljeme Zagreb 2.junij 2019

Srečanje s PD HPiHT Sljeme, Zagreb

V zgodovino delovanja planinskih društev v naši državi sodijo tudi pobratenja in dolgoletni prijateljski odnosi z raznimi PD tako v Sloveniji kot tudi po zdaj drugih državah nekdanje Jugoslavije in s PD celo v tujini. Naše PD ni, pred mnogimi leti, sklenilo dogovorov o prijateljskih planinskih odnosih in delovanju le s PD Brežice in njihovimi Torkarji, s katerimi se družimo in planinarimo iz leta v leto, ampak tudi s hrvaškimi PD Pošte in Telekoma. In z zgoraj navedenim PD smo se letos spet odločili srečati, in sicer na Zagrebčanom najbolj priljubljenem vzhodnem predelu sredogorja MEDVEDNICE in v planinskem domu, za katerega skrbijo in ga upravljajo.

2. junija ob 7 uri se je 23 članov našega PD odpeljalo proti Hrvaški. Udeležencev, ki se že vrsto let, tj. vse od 1973 leta, ko je PD začelo uresničevati dogovorjena srečanja, je bilo zelo malo in večina, razen Irene, ki nam je poskrbela za vodnika Josipa po cestah Zagreba, se ni spominjala trase in napora na poteh do cilja, do Planinskega doma nad VUGROVCEM.

Na jutranje srečanje (bilo naj bi ob 10. uri) v ČUČURJAH, smo zamudili za nekaj več kot pol ure, čeprav smo se med vožnjo proti Hrvaški ustavili le za nekaj minut pred mejo in čeprav nismo imeli nobenih problemov ali daljšega postanka. Sprejem v na videz prijetnem kraju Čučurje, ki si ga nismo uspeli ogledati, je bilo izredno prisrčno in prijateljsko. Članice in člani gostitelja so nas pričakali na prijetnem mestu blizu izhodišča poti in pogostitev s pijačami in sladkarijami se je odvijala z objemanjem in veseljem, da smo se ponovno srečali. Tu smo se, na predlog dveh članic gostitelja, g. Sonje in Katice, odpravili na pot, in sicer na traso z 1 uro hoje in daljšo, ki so jo imenovali kot »šetalište« ( tj. sprehajališče). To skupino je vodil vodnik PD HPiHT Sljeme, Zagreb, »metli« pa sva bili s prijazno Katico in našim Danilotom, ki je vso pot in nato tudi med druženjem v domu skrbel za to, da bomo za zanamce in tiste, ki se tokrat niso mogli udeležiti izleta, ohranili spomin tudi na to srečanje. Hoja po navedeni trasi je resda trajala le 3 ure, vendar, tudi slučajno, za nekatere udeležence, ni bila sprehajališče. Zelo strm vzpon takoj iz Čučurja in še nekaj blažjih ter hoja po nekaj blatnih odcepih po gozdu in mimo prekrasnih gorskih travnikov vzhodnega predela Medvednice, je omogočala le nekaj kratkih postankov in treba je bilo včasih pohiteti, da smo v planinski dom našega gostitelja prispeli okrog 14. ure.

Sprejem, ki smo ga bili deležni že na kamnitih stopnicah doma in nato v društvenih prostorih, ki sta nam ga s pozdravnim govorom in dobrodošlico podarila predsednik PD g. Žarko NIKŠIĆ in njegova nadvse prijazna tajnica ZLATICA, je bil zelo prisrčen in radosten. Po njem so se vsi, lačni in žejni, lotili hrane in pijače na obilno obloženih mizah v obeh jedilnicah. Na žaru pečeni odojki( ! ) s prilogami in seveda razne pijače so vsem vrnile izgubljene kalorije po prehojenih 9 km gorske poti in kmalu se je nadaljevalo plesanje in petje ob prijetni glasbi. Vsi, tako domačini-gostitelji kot naši člani PD bi seveda z velikim veseljem rajali in prepevali ter se objemali in veselili druženja še dlje, če nas ne bi čakalo več ur vožnje proti Sloveniji in bojazen pred znanimi dogajanji na meji, česar se, na naše presenečenje ni zgodilo in smo se v Ljubljano vrnili okrog 19 ure. Kljub obžalovanju gostitelja in nezadovoljstvu nekaterih naših udeležencev srečanja, smo se s PD nad Vugrovcem odpravili uro pred razpisanim časom in se, ponovno z izkazanim zadovoljstvom in zahvalo za vse, kar smo doživeli, poslovili od naših prisrčnih in prijaznih hrvaških planinskih prijateljev. Prepričani seveda, da se prihodnje leto ponovno srečamo nekje v naših gorah in še naprej ohranjamo planinska srečanja, ki nam jih ne sme pokvariti nobena politika.

Tekst: Ruža TEKAVEC

Fotografija: Danilo CEJ