Ribniško Pohorje

RIBNIŠKO POHORJE

Pogorje POHORJA leži v SV. Sloveniji in obsega okoli 1000 km2 pretežno z iglastim gozdom poraščenega sveta med Dravo na severu in Vitanjskim podoljem,Dravskimi goricami in Dravsko-Ptujskim poljem na jugu,Geografsko sodi k centralnim Alpam. Kot pohodno ozemlje med Alpami,Dinarskim gorstvom in Panonsko nižino ima značilnosti vseh treh območij. Okoli 50 km dolg gorski hrbet nima izrazitih vrhov,zaobljeno sleme se večkrat dvigne nad 1500 m

In letos smo se,30 junija ponovno podali na man priljubljeno Pohorje. Za izlet na koroško-ribniški predel se je odločilo 33 članov našega PD,čeprav so bile več dni pred našim izletom neznosne vremenske razmere in se je iz dneva v dan vse teže prenašalo neverjetno visoko temperaturo. Na pot smo se podali šele ob 6.30 uri, kajti udeleženci so se z raznih predelov Ljubljane in nedeljski jutranji prevozi LPP niso le problematični, ampak jih je vsako uro vse manj. Naš dolgoletni redni prevoznik nam je tokrat privoščil dobrega voznika Sinišo in ustrezen avtobus, s katerim nas je bilo treba odpeljati vse do Pungarta (1371m)pod območjem Velike Kope (1542m), kjer je marsikdo od nas smučal in bil deležen vsega, kar turistu nudi območje in ponudba v GRMOVŠKOVEMU DOMU.

S ceste po razgledni Mislinjski kotlini smo se iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu povzpeli v naselje LEGEN. Za nekaj trenutkov smo se ustavili na parkirišču pred predromansko cerkvico sv. Jurija, znamenitostjo kraja, kjer smo se seznanili s preteklostjo tega »koroškega tipa« objekta s kornim tj. Vzhodnim zvonikom. Okrog objekta smo prebrali vse informacije in si ogledali lepe fotografije o zanimivi obnovljeni notranjosti cerkve iz 9. in 17. stol. in raznih arheoloških najdbah.

Iz Legna smo se po ovinkasti gorski cesti odpeljali do Grmovškovega doma. Po krajšem počitku za jutranje napitke smo se odpravili proti ribniškemu predelu Pohorja. Najprej na ČRNI VRH (1543m), najvišji vrh pogorja, do katerega smo hodili dobro uro. Po krajšem počitku za nekaj posnetkov, žige, vpise in občudovanje s smrekovo skorjo prekritega bivaka, smo nadaljevali s hojo do Ribniškega oziroma JEZERSKEGA VRHA (1537m), odtod pa še do šotnega barja s prelestno modrim in s cvetočimi lokvanji in ruševjem bogatega Ribniškega jezera (1490m).Vsem ki so tudi člani Društva Poti kurirjev in vezistov NOV sem prebrala pesem Ribniško jezero,ki ga je napisal Stanko Hovnik iz Pameč-kurir NOB-ob 50.obletnici delovanja vojaških kurirskih postaj,objavljeno v knjigi Partizanski kurirji in pesmi.Vse kar nam je avtor podal v pesmi je resnično,Jezero je res čudovito,čarobno in kačji pastirji,ki naj bi se družili z lastovicami,ki krožijo v nizkem letu,so nas tudi obletavali,da smo jih lahko iskreno občudovali.

Redko imamo na izletih srečo,da so mogoči razgledi na vse strani neba.Tokrat smo takoj po prvih vzponih občudovali prelestne višave Kamniško-Savinjskih Alp,Raduhe,Olševe,Uršlje gore,Pece in pogorja nad Dravo ,Kozjak,na drugi strani.Tudi avstrijski vrhovi,ki smo jih že prehodili in nas še vedno mikajo,so bili jasno vidni v daljavah.

Z Jezerskega vrha nas je pot vodila še do športnorekreacijskega središča RIBNIŠKA KOČA(1507m),kjer smo bili dogovorjeni za dve enolončnici.Naši vrli izletniki so si ,tako kot številni drugi izletniki z vseh krajev Slovenije,privoščili vse mogoče dobrote iz bogate ponudbe.Na prostranih in zlasti na senčnih območjihokoli koče smo si ,zaradi izjemne vročine,privoščili kar dve uri počitka,da smo se lahko brez zdravstvenih problemovpoznp popoldne,s postanki v senčnih območjih pohorskih smrek in cvetja,vrnili do Grmovškovega doma in od tod čez Slovenj Gradec,vso Mislinjsko dolino,velenje in Savinjsko dolino še do Ljubljane.

TEKST:Ruža Tekavec

FOTO:Danilo Cej