TABOR DOLOMITI 25.7. -28.7. 2019

USPEŠEN TABOR V DOLOMITIH
Kljub ne najboljši vremenski napovedi smo v času od 25. do 27. julija uspeli izpeljati skoraj celoten program vzponov. Zadnji dan, nedeljo ki smo jo modro izpustili, smo imeli planirano le krajšo turo in pospravljanje, ker pa je bila napoved za 28.7. resnično brezupno deževna, smo v soboto popoldan v suhem pospravili in se pod večer zadovoljni vrnili domov.
Udeležba 25 planincev, razvrščenih v polžke in puščice kaže na veliko zanimanje za tovrstne tabore. Bivali smo v kraju Palafavera, v istoimenskem kampu na nadmorski višini 1507 m, malo pod prelazom Staulanza, med dvema impozantnima tritisočakoma: Pelmom in Civetto (Val Zoldana). Ko smo planirali tabor, smo imeli velike apetite, osvojili naj bi kar oba. Kasneje pa smo po treznem premisleku izbrali Civetto in sicer po ferati degli Alleghesi (spust po vii normale). Vrh smo dosegli kot skupina 14 planincev, v 6,5 ure, kar je za tako veliko skupino lep rezultat. Moram poudariti da smo s turo začeli resnično zgodaj, saj smo na planino Casera della Grava prispeli pred četrto uro zjutraj. Vse zaradi napovedi dežja zgodaj popoldan. Imeli smo prekrasen dan z razgledi, prijetnim tempom hoje, pivom v Rif. Torrani in slastnim kosilom pod šotorom. Vreme se je res igralo z nami - med hojo je sijalo sonce, čim smo se vrnili v tabor pa se je ulilo in ni prenehalo do poznih večernih ur. Polžki so dan izkoristili s turo okrog Pelma - prispeli so do koče Venezia in se po isti poti tudi vrnili. Prvi dan smo se po smučišču Palafavera povzpeli do koče Rifugio A. Sonino Al Coldai (2132 m) in šli naokrog jezera Lago di ColdaI. Ogledali smo si mogočno, 1200 m visoko severnozahodno steno Civette.
Zadnji dan pa smo malo naprej od prelaza Staulanza pričeli hoditi proti Rifugio Città di Fiume, se povzpeli na planino Malga Prendera po poti 436 do Forcelle Ambrizzola, po poti 434 do Rifugio Croda da Lago. Skoraj bi še skočili na kavo v Cortino, a vreme nas je zopet opomonjalo k vrnitvi.
Čestitke vsem organizatorjem, vodnikom in kuharjem, pa tudi vsem udeležencem, ki so z dobro voljo držali ves čas tabora pozitivno vzdušje in se navdušeno veselijo naslednjega tabora v Dolomitih, ki bo še letos?!
Napisala :Karmen
Fotografije: Ingrid, Miran in Karmen