PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

32.SLIKARSKA KOLONIJA TINE HORVAT

20.september 2019-32.SLIKARSKA KOLONIJA TINE HORVAT

 

 

32. SLIKARSKA KOLONIJA »Tine Horvat«, ki jo vsako leto organizira PD PT Ljubljana, se letos izjemoma ni odvijala na lokaciji našega planinskega doma na Vršiču.

Zaradi nepričakovane zapore ceste smo dom teden dni prej zaprli, slikarji pa smo se odločili, da kolonijo vseeno izpeljemo.

Izbrali smo lokacijo, ki nam jo je predlagala Marija Tratar – v petek, 20. septembra, smo se zjutraj zbrali pri njej na Viru.

Mimogrede: »Posebno zgodovinsko težo daje tem krajem tudi naselje Vir pri Stični, ki je svetovno znano po arheoloških najdiščih iz halštatskega obdobja, t.i. Cvinger pa predstavlja ostanke enega največjih železnodobnih gradišč na Slovenskem. Tu je tudi izvir Virskega potoka, v katerem je tirolski naravoslovec in idrijski zdravnik Giovanni Antonio Scopoli že v 18. stol. kot prvi našel človeško ribico

Z Vira smo se odpeljali z avtomobili na Gradišče na nadmorski višini 519 m, kjer pod vrhom stoji Lavričeva koča. Od tod je lep razgled proti Ivančni Gorici in delu dolenjskega in notranjskega hribovja.

Ostro oko takoj zazna, da tukaj biva kreativno in ustvarjalno bitje v podobi oskrbnika Maksa. Mogočni podpornik strehe, leseni mož, izklesani obrazi ob skalnatih stopnicah, lesene mize, klopi. Gaudijski kamniti dimniki, lesena igrala, kamnita gora pri cerkvi sv. Miklavža, za cerkvijo pa tekmovalni prostor, kjer PD organizira kiparjenja z motorno žago.

Okolica se je kopala v toplem jesenskem soncu, zato smo še s toliko večjim zanosom prijeli čopiče in začel ustvarjati še mi.

 

Zaključili smo v Stični, kjer nas je Marija popeljala še v Užitkarico Jama na zadnjo kavico – to je lokal, v sklopu katerega je zelo zanimiv mini muzej o prvi slovenski pilotki motornega letala, Kristini Gorišek.

»Kristino je učil letenja Slovenec, Bogomir Jaklič, pilot lovca (Zemun). Prvič je samostojno poletela na letalu FN novembra 1932. To je bil prvi samostojni polet ženske v Jugoslaviji in sploh na Balkanu

 

Bilo nam je hudo, ker nismo mogli na Vršič, a moramo priznati, da je včasih sprememba lahko tudi zelo bogata in lepa izkušnja.

 

 

Besedilo in foto: Zdenka Kokalj