Dom je ODPRT

Žabniški Kuk(1844m)-19.julij

Nedelja, 19.07.2020 – ŽABNIŠKI KUK (1.844 m) V nedeljo nas je vodnik Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana odpeljal na planinski izlet na primorski konec, v tolminske hribe. Tisti konci so strašno lepi, pa takorekoč bogu za hrbtom, vozili smo se skoraj tri ure. Peljali smo se z osebnimi avtomobili preko Idrije do Mosta na Soči, od tam pa mimo planine Stador do planine Lom in naprej do planšarije na planini Kuk, našega izhodišča. Pot na Žabniški (tudi Žabijski ali Žabiški) Kuk (1.844m) smo začeli po cesti proti planini Razor, pa kmalu zavili strmo v hrib, na staro vojaško pot, ki preko travnika najprej zavije v gozd, potem pa se med rušjem postavi naravnost navzgor. Dobesedno grizli smo kolena, pot je dokaj zahtevna, nevarna za zdrs, vendar pa s prekrasnimi razgledi na Kobiljo glavo, Kojco, Porezen, Rodico, više gori pa na Tolminski Migovec, Vrh nad Peski, Krn, Rdeči rob in celo verigo Spodnjih bohinjskih gora. Malo pod vrhom nas je začela strašiti megla, vendar smo vrh osvojili, pa ne le tega, nadaljevali smo še na Vogel (1.923m) in preko bližnjega sedla sestopili na planino Razor. Kljub napovedi popoldanskih neviht se je pohod srečno končal z le dvema dežnima kapljama na nosu. Po pavzi za okrepčilo na planini je bil čas za povratek do avtomobilov, saj smo imeli še dolgo pot do doma. Mimogrede smo se na planšariji založili še s sirom in skuto. Izlet je odlično izpeljal vodnik Gregor Česnik, poskrbel je za varnost na poti in za primeren tempo, saj so bile med nami tudi planinke, stare več kot 80 let.

ZAPISAL IN FOTOGRAFIRAL:Marjan Ogrin