PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

Rogla in Lovrenška jezera(1520m)

IZ ROGLE NA LOVRENŠKA JEZERA

 

Tako Rogla kot Lovrenška jezera sta neverjetni znamenitosti in zelo priljubljeni pohodniški in izletniški destinaciji POHORJA. Tudi člani našega PD se vsako leto zelo radi udeležujejo razpisanih poti po Pohorju. Tokrat jih je bilo sprva prijavljenih skoraj 50, pa so bile prijave zadnji hip odpovedane zaradi bolezni, poškodb.V sončnem nedeljskem jutru 9. Avgusta 2020, nas je 41 dobre volje prispelo do Športnega centra na Rogli. Bili smo deležni prostora za parking našega avtobusa v centru, da ga ni bilo treba odpeljati nekam na cesti proti Koči na Pesku. Za krajši postanek za jutranje napitke in zajtrk tistih, ki tega niso uspeli zaužiti doma, smo se ustavili v Piceriji, kjer so nas prijazno postregli tudi po povratku in opravljeni večurni hoji do in od Lovrenških jezer. Tako Rogla kot tudi celotna krožna pot, ki smo jo ta dan prehodili čez območja Ostruščice, Sedla Komisija, Volovske planjavce. Mulejevega vrha, je bila tudi ta dan polna rekreacije željnih obiskovalcev. Mimo nas v spodobni obutvi so se vrstile skupine mladih pohodnikov, obutih v raznih supergah kljub temu, da je predel zlasti proti jezerom močvirnat in je dostop do njih mogoč po lesenih, ponekod precej poškodovanih deskah.

Med hojo po pohorskih planjah smo se ustavili pred razgledno desko s fotografijo padalcev, ki so pristali na tem območju v letih 1941-45, pred spomenikom padlih partizanov, si privoščili nekaj malega razgledov proti koroškim vrhovom (Peci in Uršlji gori) kljub oblakom in megli, ki se niso razpršili ves dan. Okrog poldneva smo se vsi povzpeli na vrh razglednega stolpa pred jezeri, od koder smo imeli razgled le do najvišjega vrha Pohorja in po zavarovanem 22 ha gozdnem rezervatu. Prebrali smo lahko zanimivosti o favni in flori ter šotnem območju celotnega terena na lepo urejenih tablah, pred katerimi smo si privoščili daljši počitek v pričakovanju, da se bo teren umiril in bo več možnosti za varnejšo hojo in ogled jezer ter čudovitih lokvanjev. Lovrenška jezera so dejansko največje visoko barje na slemenu Planinka na nadm. višini 1520 m, nastala kot mineralno močvirje na valoviti neprepustni geološki podlagi, nastala sekundarno kot erozijske površine, poleti polna padavinske črne vode zaradi 3m šote pod njo.

Po ogledu Lovrenških jezer smo se do Rogle vrnili po SPP. Kljub bojazni, da bomo deležni nevihte, dežja, se je več kot polovica udeležencev izleta povzpela še na atraktivno Pot pod krošnjami Pohorje na Rogli, vse do vrha lesenega razglednega stolpa. Čeprav razgleda do Triglava in naših J.Alp nismo bili deležni, smo se zadovoljni ter nepoškodovani odpravili proti Ljubljani.

Tekst: Ruža TEKAVEC

Fotografije: Danilo CEJ