Dom je ODPRT

ŠIJA-26.julij 2020

ŠIJA (1.880 m), nedelja, 26.07.2020

V nedeljo nas je Gregor Česnik, vodnik Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana odpeljal v bohinjski kot, mimo Bohinjskega jezera do Ukanca. Vkrcali smo se v gondolo, ki nas je potegnila na Rjavo skalo do Ski hotela na Voglu (1.540 m), tam smo na hitro posrkali jutranje kavice in že smo korakali čez smučišča, v tem času brez snega. Malo po širokih servisnih poteh, malo po travnatih površinah, za nami pa ves čas prelep pogled na očaka Triglava in njegove mogočne sosede. Mimo Prvega Vogla in Križa (1.620 m) smo v dokaj zmernih vzponih zaobšli še Orlovo glavo (1.682 m), tu je bilo lepe poti konec. Naprej smo vijugali med ruševjem in skalovjem, vmes občudovali gorsko cvetje, veliko je bilo planik, prečili zanimivo smučišče, nasuto z nasekanimi ostanki rušja, in si malo oddahnili na zgornji postaji enosedežnice Šija. Sledil je še zadnji, malo bolj strm vzpon do vrha Šije, na rebri smo pozdravili čredo pasočih se koz. Pokukali smo preko prepadnega roba na primorski konec, od koder se je iz Kneških Raven navzgor valila megla. Pot smo nadaljevali v smeri Komne, pa kmalu obrnili in se po eni od mnogih poti vrnili na pot pristopa. Naredili smo ovinek čez Dolgo Planjo, kjer je arheološko najdišče z ostanki visokogorske postojanke rudarjev in pastirjev. Z nihalko nazaj v dolino, pa z avtobusom domov. Malo krajši, a lep izlet.

Zapisal Marjan Ogrin

Fotografije:Danilo Cej