Dom je ODPRT

NEMŠKE GLAVE(1597m)

Nemške glave 1.596m, nedelja 13.09.2020

Tokrat smo se odpravili na izlet preko meje, na italijansko stran, osvajat vrh na meji med državama. Hoditi smo začeli na mejnem prehodu Predel, na višini 1.156m, v prijetno sončnem jutru. Pot ni bila pretirano strma, sprva je vodila skozi večinoma listnati gozd, sledile so travnate strmali, kombinirane s skalnimi skoki. Ob pretikanju skozi rušje so se nam začeli odpirati pogledi navzdol na Rabeljsko jezero z otočkom, na rudarsko mestece Rabelj, na goro Monte Re za njim, v katerem je skrit opuščen rudnik svinca. Na slovenski strani se je pogled ustavil na mogočnem Mangartu in sosednjem Jalovcu, na Kotovem sedlu med njima, pa na Mangartskem sedlu in cesti do njega, na plazu nad Mangartskim potokom in novem mostu čezenj. Malo pod vrhom bi morali preplezati eno sitno grapo, pa se je vodnik Gregor odločil za malo daljši, a varnejši »obvoz« okoli skalne gmote. Na vrhu smo se s pogledom zaleteli v mogočno ostenje Jerebice, ki je imela na vrhu kar nekaj obiskovalcev. Nad dolino Koritnice se je bočila mogočna Loška stena, nasproti ji je stal Rombon. Vrhovi nad Rabljem so Predelske glave, za njimi pa Rabeljske špice. Še gasilska slika na vrhu, potem pa hop v dolino, vendar po italijanski strani, po graničarski (ali lovski), vendar lepši poti, mimo ostankov prve svetovne vojne. S Predela smo se mimo Bovca zapeljali na Vršič, kjer smo v naši Poštarci potolažili naše želodčke, se sprehodili do Erjavčeve koče, potem pa na bus in domov.

TEKST: Marjan Ogrin

FOTO:Danilo Cej