Dom je ODPRT

IZGRADNJA VODOVODA ZA POŠTARSKI DOM NA VRŠIČU

Planinsko društvo Pošte in Telekoma Ljubljana

Zgradili smo vodovod do Poštarskega doma na Vršiču.

Poštarski dom se oskrbuje s kapnico. Voda se zbira v več vodohranih s kapaciteto 70 kubičnih metrov. Dnevno porabimo 2 – 3 kubične metre. Letno nam v času odprtja doma, zmanjka občasno 20 do 50 kubikov vode, deloma zaradi pomanjkanje padavin in povečanega obiska. Vodo so nam dovažali gasilci. Zaradi drugačnega načina gašenja opuščajo cisterne, ki so najbolj primerne za dovoz vode. Cesta od Tičarjevega doma do našega doma je strma, ovinkasta in na nekaterih mestih prepadna, zato zahteva izkušene voznike, ki pa niso vedno na voljo.

Odločili smo se, da dolgoročno rešimo oskrbo doma z izgradnjo vodovoda. Naročili smo projekt in pridobili vsa ustrezna soglasja in dovoljenja.

Z dovoljenjem Planinskega društva Jesenice smo se priključili na vodovod do Tičarjevega doma, ki se napaja iz vodnega zajetja pri Erjavčevi koči. Nad Tičarjevim domom se nahaja 6 kubični vodohran. Od tu smo položili cev približno 15 m nižje do našega na novo zgrajenega zbiralnika. Nahaja se na višini 1622 m za Tičarjevim domom ob cesti, ki pelje do našega doma. Vgrajena črpalka bo vodo prečrpala po cevi v dolžini 880 m v vodohran pri Poštarskem domu, na višino 1688m.

Z deli smo pričeli že pred odprtjem doma, v začetku meseca junija. Dela so trajala s presledki skoraj tri mesece. Voda je pritekla do doma 18. 9. 2020 ob 17. 50 uri.

Dotok vode se bo uravnaval ročno ali samodejno z vgrajeno avtomatiko.

Pri izgradnji vodovoda so sodelovali:

S.P. Alenka Slivnik, Strojna in gradbena dela, Bled, VR-Elektronika d.o.o. Elektro inštalacije in avtomatika, Logatec, Pirnat, Gradbeništvo in telekomunikacije, Ljubljana, Ivan Trampuž s.p. strojne inštalacije, Kostanjevica na krasu, Dr.DUHOVNIK, d.o.o, Medvode, projektant Primož Duhovnik univ. dipl. inž. grad.

Sredstva je v celoti zagotovilo Planinsko društvo Pošte in Telekoma Ljubljana, trifazna visokotlačna trostopenjska črpalka je donacija podjetjaIMP PUMPS d.o.o. ,Komenda.

Veliko pa smo prispevali člani društva s prostovoljnim delom.

Ljubljana, september 2020

Načelnik Gospodarskega odseka: Boris Lazar