Rudnik mangana in Šmarjetna gora

Šmarjetna gora (643 m)

Sreda, 24. marca 2021

V sredo 24.3.2021 smo se ponovno zbrali ob 8.10 na železniški postaji Ljubljana in ob 8.24 uri vstopili na vlak proti Kranju. Naš cilj je bil ogled zapuščenih rovov rudnika mangana in vzpon na Šmarjetno goro. Ob lepem sončnem vremenu se nas je zbralo 37 udeležencev.

Naš vodnik je bil tokrat že skoraj pozabljeni Polde Balažic, s katerim smo se po dolgem času zopet srečali in Boris Lazar ter pomočnik Janša Gregor. Iz železnike postaje smo se odpravili proti opuščenemu rudniku. Polde nas je varno vozil po rovih nekdanjega rudnika in nam vse natančno tudi razložil. Seveda ni manjkalo raznih zanimivih zgodbic. Videli smo kar nekaj živali, ki živijo v teh rovih, od netopirjev, kobilic do pajkov.

Po ogledu rudnika smo zagrizli v hrib proti vrhu Šmarjetne gore. Nekateri so imeli več kondicije, drugi manj, ampak vsi smo dosegli načrtovani cilj. Na vrhu obvezni postanek za počitek in malico iz nahrbtnikov.

V lepem sončnem vremenu so se nam odpirali razgledi v vse smeri neba, tako na dolino, polja, predvsem pa na zasnežene vrhove bližnjih in oddaljenih gora. Polde je bil neusahljiv vrelec znanja in poznavanja okolice, mi pa zvesti poslušalci.

Polni dobre energije in vtisov, predvsem pa navdušenja nad našim novim pohodom, pri čemer smo vsaj nekoliko časa pozabili na vse tegobe današnjega časa, smo se odpravili nazaj proti železniški postaji. Tukaj smo se najprej poslovili od naših vodnikov in nekaterih članov, ki so se nam pridružili v Kranju.

Seveda je bila naša želja, da se čez 14 dni ponovno srečamo, vedeli pa smo, da bo to težko izvedljivo. Želimo, da bo to obdobje tretjega vala čim krajše in da se stvari kmalu obnejo na bolje.

Zapisala: Zdenka Gorenc

Foto: Danilo Cej