Ob Cerkniškem jezeru

CERKNIŠKO JEZERO: UČNA POT DRVOŠEC

Epidemiološka slika se je končno izboljšala in posledično so se sprostili nekateri ukrepi, tako, da je vodstvo PD PT v soboto, 22.maja 2021 spet lahko organiziralo pohod za svoje člane z avtobusnim prevozom. 38 pohodnikov se je z vodnikoma Borisom in Marino zapeljalo proti Cerknici. Na Lomu smo se seveda ustavili na obvezni kavici, nato pa se zapeljali po avtocesti do Unca, od tu pa po regionalni cesti skozi Cerknico do izhodišča naše poti v Dolenje jezero na Cerkniškem polju. Pridružila sta se nam naša dobra planinska prijatelja, domačina, Marta in Jure, ki sta s svojim poznavanjem teh krajev pomagala vodnikoma.

CERKNIŠKO JEZERO je presihajoče jezero v JZ Sloveniji, na južnem delu Cerkniškega polja. Ko je polje poplavljeno, meri njegova površina 26 km², ob močnem deževju pa lahko doseže tudi do 38 km² in je s tem največje jezero v Sloveniji. Iz Javornikov, Slivnice in Loške doline se proti Cerkniškem jezeru zlivajo studenci ter kraški izviri oz. »bruhalniki«. Na njegovem SZ koncu pa voda odteka skozi ponorne jame in »požiralnike« proti Rakovem Škocjanu in preko Planinskega polja in Unice vse do Ljubljanice. Ob močnem deževju odtoki niso sposobni požirati tolikšne količine vode, ki se sprva začne zadrževat v strugi vijugastega potoka Stržena, nato pa prestopi bregove in se razlije po Cerkniške polju. Jezero se napolni v glavnem po jesenskem deževju in spomladi, presiha pa maja in junija. Tu domujejo ribe Navadna ščuka, potočna postrv, številne ptice in druge živali in rastline, tipične prav za to območje. Kraj je seveda nam bolj poznam pa pustnem karnevalu z znamenito coprnico Uršulo, ki domuje v jami na nam pohodnikom priljubljeni Slivnici in seveda po Butalcih in Ščuki.

Cerkniško polje ponuja tudi pestro izbiro rekreacije kot je ribolov, rekreacija na vodi, predvsem pa tudi kolesarjenje in pohodništvo.

Od številnih pohodnih poti smo se odločili za POT DRVOŠEC. Izhodišče tematsko učne poti je Dolenje jezero. Pot je dolga 8,5 km (3,7 v eno smer) in je pot izjemnih razgledov na Cerkniško jezero in tokrat se je po deževju preteklih dni, res kazalo v svoji veličini in lepoti. Poteka od požiralnika Rešeto in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Večinoma poteka skozi gozd. Popestrijo jo številne informacijske table ali didaktične točke(prehranjevalni splet, plezala ris, silhueta medveda in volka...). Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Kljeni vrh in stolpa Otočec. Po poti nas vodi simbol skrivnostne ptice BOBNARICE, ki živi le na kraškem jezeru.

Pred mostom v vas Otok se je skupina pohodnikov razdelila. Nekaj pohodnikov se je vrnilo nazaj po tematski poti do izhodišča, kjer jih pričakal avtobus Večina se pa je odločila. da pot podaljšamo in da gremo peš preko vasi Otok do cilja, gostišča v Gornjem jezeru. Prijetna hoja skozi vas Otok z lepo obnovljenimi domačijami, čudovita narava ob obali jezera,ki se je ta dan po obilnem deževju res bohotilo v svoji veličini. Opazovali smo čudovito močvirsko cvetje kot so bogato rumeno cvetoče kalužnice in močvirski zvonček, pa poslušali regljanje številnih žabic, marsikaj pa verjetno nisem nitiopazila...ker lepot je bilo res veliko. Pot dolgo c.c 11 km smo zaključilimimo zelo stare cerkve sv. Kancijana iz l. 1526, zaščitnika pred poplavami, koder prišli do gostišča in kjer je vse pohodnike čakala res odlična obara z žganci, pa še sladica.

Dan je minil med res prijetno hojo v čudoviti naravi kraškega bisera, vreme nam je bilo prijazno, čarovnice s Slivnice so nas »tolerirale« na svojem območju, predvsem pa je bilo prijetno druženje, saj smo bili zaradi corona ukrepov in omejitev res predolgo omejeni tako glede pohodov kot pohodnega druženja. V Cerknici smo se poslovili od naših dveh prijateljev, zelo smo bili res veseli srečanja in druženja z Marto in Juretom. Proti domu pa smo se odpravili po drugi poti, čez Rakitno. Boris nam je želel pokazati malo manj znane kraje in pokrajino med Cerknico in Rakitno, pa od tu naprej pa preko Barja in vasi kot so Preserje, Podpeč, Notranje gorice, Brezovica se pripeljali do Ljubljane.

Hvala vodnikoma in vsem nam so planincem pa, prekrasen dan smo si naredili.2

Zapisala: Irena Mlakar