Iz Bohinja v Podbrdo(po trasi Julijana trail)

JULIANA TRAIL 8. ETAPA – IZ BOHINJSKE BISTRICE V PODBRDO, 27.06.2021

Na toplo nedeljsko jutro, se je v Bohinjski Bistrici zbrala skupina naših planincev. Že na začetku poti nas je pozdravilo toplo sonce. Temu primerna je bila tudi udeležba, saj je marsikdo raje ostal doma, ker se ja bal, da nam bo prevroče. Trasa je speljana velik del po gozdu, tako da ni bilo pretoplo.

Iz Bohinjske Bistrice smo se najprej odpravili po glavni cesti, ki pelje na Soriško planino. Takoj nad vasjo pa smo skrenili z glavne ceste in zavili na stransko pot, ki nas je pripeljala v najstarejši del Nemškega rovta, kjer so se naši pogledi ustavili na hišah, poslikanih s freskami, lepimi starimi portali in kamnitimi okenskimi okvirji iz zelenega kamna - tufa. Na vseh hišah pa so tudi tablice s starimi hišnimi imeni.

Vas Nemški rovt je zelo staro naselje. V spodnji povezavi je nekaj podatkov, ki nakazujejo, kdaj je prišlo do prve poselitve. .

Celotna vas ima zelo lepo ohranjeno značilno arhitekturo za te kraje. Tudi njihova cerkev sv. Ahaca je lepo obnovljena.

Iz Nemškega Rovta smo se pričeli vzpenjati priti Vrhu Bače. Del poti poteka po stari i poti, ki je povezovala Gorenjsko in Primorsko že v davnini, ko še ni bilo ceste čez Soriško planino in železnice z Bohinjskim predorom. Nekateri viri celo navajajo, da so iz Bohinja hodili na romarsko pot prek Vrh Bače. Povezava prek hriba je bila prekinjena v času, ko je tu potekala Rapalska meja med Jugoslavijo in Italijo. So pa takrat oživele tihotapske poti, ki so ljudem ob meji kljub nevarnosti prinašale dodaten lep zaslužek. V spodnji povezavi se omenja ta pot že v času, ko je na Nomenju delovala livarna, kjer naj bi obdelovali železovo rudo pridobljeno v Bohinju. Ulitke naj bi tovorili preko Vrh Bače v Idrijo, za potrebe takrat že delujočega rudnika živega srebra.

Na Vrh Bače, k lovski koči, za katero skrbi LD Podbrdo smo prispeli ravno v času zgodnjega kosila. Privoščili smo si daljši počitek in uživali v razgledih na Baško grapo in na sosednje gore. Tu so tudi še vidni ostanki Rapalske meje, saj je nad kočo v skalah še vedno zelo dobro ohranjen bunker, na poti proti Petrovemu Brdu pa je delno razpadajoči vojaški objekt »kasarna«. Sprehodili smo se še do razgledne točke, ljubitelji gorskega cvetja pa so v svoje fotoaparate lovili neštete kranjske lilije in ostalo cvetje, ki je bilo v polnem razcvetu. Pred nami je bil še sestop na Bačo pri Podbrdu. In naprej v Podbrdo. Prvih nekaj metrov je bilo dokaj strmih, ker pod vrhov ni več ohranjena stara vojaška pot »mulatjera«. Še dodatno pa je bila steza v slabem stanju, ker so teden prej tu tekli gorski tekači na maratonu 4 občin in na 103 km ultra maratonu, ki je potekal od Podbrda, Lajnarja, Slatnika, Stržišč, Hudajužne, Porezna, Blegoša do Ratitovca in prek Soriške planine nazaj v Podbrdo. ( http://www.gm.4o.si) Velik del poti nas je peljal po gozdu in nismo občutili prehude vročine, čeprav nas je lepo speljana »mulatjera« v ključih peljala v dolino. Naslednji postanek smo si privoščili na Bači, kjer smo si ogledali pomnik hribovski materi, delo domačinke, umetnice Stanke Golob, ki že vrsto let ustvarja slike iz naravnega peska. Ob sliki je verz pesnitve domačinke Marjuče. Pridružil se nam je še Cveto Zgaga, izseljeni domačin, katerega velika zasluga je, da se v Baški grapi ohranjajo vrednote iz preteklosti. Odpravili smo se še v cerkev sv. Lenarta v kateri nam je Cveto povedal njeno zgodovino, ki sega dobrih 500 let nazaj. Več o poselitvi in zgodovini teh krajev si lahko preberete v spodnjih povezavah:

Pred nami je bil samo še spust po gozdni cesti do Podbrda, kjer je že čakal avtobus, da odpelje naše planince nazaj proti Ljubljani. Današnji dan je bil poln nenačrtovanih vmesnih dogodkov. Ne da bi se prej kaj dogovarjali, smo pod Cvetovim vodstvom natančneje spoznali vas Bačo, ko pa smo prišli v Podbrdo, smo se po naključju srečali še z avtorico pesmi, ki je posvečena hribovskim materam. Marjuča Volf se je razveselila srečanja z nami, saj je bilo v skupni tudi par domačink, s katerimi se je poznala še iz časov, ko so bile zaposlene v tekstilni tovarni Bača Podbrdo. Zato se je brez oklevanja odločila in nam povedala celotno pesem posvečeno hribovskim materam, ki se je vseh nas, ki poznamo težko življenje v teh hribih dotaknila.

S tem smo naše potepanje po 8. etapi Juliana Trail zaključili. Nekateri so se ustavili še v info centru v starem jedru Podbrda, druženje pa smo vsi skupaj zaključili na terasi Baškega hrama, kjer smo analizirali prehojeno pot in si privoščili osvežilno pijačo.

Dan je minil poln prijetnih presenečenj, kljub visokim temperaturam v dolini, je velik del naše poti potekal v prijetni senci in hladu.

Zapisala: Darinka Gaberščik

Fotografije: Danilo Cej, Darinka Gaberščik