Gozdna učna pot Plešivec

GOZDNA UČNA POT PLEŠIVEC

7.8.2021

Izhodišče in cilj poti je bil pri gostilni Suhodolnik v Suhem Dolu pri Podgorju, ki je od Slovenj Gradca oddaljen približno deset kilometrov.

Podali smo se po najslikovitejši soteski na Koroškem, Kaštel. Pot poteka po slikovitih pobočjih Uršlje gore. Ob lahkotni hoji navkreber nas je na eni strani zvesto spremljal potok Suhadolnica, na drugi strani pa mamljivo zrele gozdne maline. Ob obiranju in sladkanju le-teh, smo kaj kmalu prispeli do Plešivškega mlina, kjer so kmetje še do šestdesetih let prejšjega stoletja mleli žito. Obnovljen je bil leta 2007.

Po nekaj deset metrih smo se ustavili pri mokrišču (povirno barje pri Plešivškem mlinu) kjer se združujejo potočki iz bližnjih dolinic, obdanih z gozdovi. Tu imajo svoje domovanje številne rastline in živali, tudi vse bolj redek metulj, sviščev modrin. Ob mlinu je drevored divjega kostanja na nadmorski višini 860 m, kar je vsekakor prava posebnost v Sloveniji. Nadalje nas je pot peljala mimo Plešiviškega dvora, kjer so vidni le sledovi temeljev nekdaj največje in najlepše kmečke domačije svobodnjakov na pobočjih Uršlje gore.

Pot smo nadaljevali po markirani poti do kmetije Verneršek ali kot ji nekateri pravijo »Vernerce«. Ta se nahaja na nadmorski višini 1100 metrov in je ena redkih živih kmetij na tem delu Uršlje gore. Tu je eno od izhodišč za vzpon na vrh Uršlje gore. Gozdovi na poborčih Uršlje gore so med drugim tudi domovanje gamsom, vendar nismo imeli sreče, da bi jih videli. Videli smo le markacije ob poti, ki predstavljajo gamsa in smo jim, seveda, zvesto sledili.

Svojo pot smo »zašpilili« mimo lovskega doma, kjer se je odvijala Hubertova maša. Hubert je namreč zavetnik lovcev. Pav tako nismo prezli opuščene kmetije Potočnik, kjer se je rodil oče Hermana Potočika – Nordunga, prvega načrtovalca vesoljskih poletov in pisca znamenite knjige »Problem vožje v vesolju«.

Zaključek naše približno desetkilometerske poti je bil na izhodišču – pri gostilni Suhodolnik v Suhem Dolu. Podprli smo se z dobrim kosilom in odpeljali domov z lepimi vtisi na ta delček naše Slovenije.

Tekst:Ivica Vidmar

Fotografije:Zdenka Kokalj