PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Dom je ZAPRT

Slemena in Sveti Gregor

Slemena in sv. Gregor, 22.08.2021

 

Poletni dnevi so kot nalašč za raziskovanje novih krajev v Sloveniji in tako smo se odločili, da pobližje spoznamo razgiban košček nekraškega dela Velikolaške pokrajine; konkretno Slemena z okolico. Ker je bi predviden vroč dan, smo na pot krenili v hladu jutra.

 

Na avtobusu se je nabralo lepo število (30) planink in planincev. Slaba ura vožnje iz Ljubljane do Ortneka je hitro minila. Po kavici in uvodnem pozdravu je besedo prevzela geografinja in etnologinja, povrhu vsega pa še domačinka Polona Rigler Grm.

 

Na začetku nas je seznanila s temeljnimi dejstvi in pomenu Ortneka v preteklosti (pošta, izgradnja železniške proge proti Kočevju ter cestna povezavi proti Ljubljani). Po temeljiti razlagi smo krenili na pot, hodili smo po kolovozih, opazovali mogočna drevesa in prispeli do vzpetine imenovana Veliki Žrnovec, na katerem se nahajajo razvaline ortneškega Starega gradu in propadajoča cerkvica Sv. Jurija. Sledila je podrobna razlaga zgodovinskih okoliščin, ko je bil grad zgrajen in opravljal funkcijo obveščanja pred turškimi napadi.

 

Po vrnitvi na glavno pot, ki gre proti vasi Hudi Konec so se začeli odpirati pogledi na Ribniško dolino ter na pogorje Velike gore in ko smo hodili skoz vas Hojče je bil razgledno tudi že proti sv. Gregorju, ki predstavlja središče Slemen.

 

Pri Sv. Gregorju smo se ustavili na parkirišču pri gasilnem domu, kjer je nameščena turistična tabla Slemen. Zopet smo prisluhnili Polonini razlagi o pomenu kraja, si ogledali notranjost župnijske cerkve in se seznanili z vplivnimi možmi, ki so rojeni v teh krajih.

 

Iz parkirišča smo pot nadaljevali navzdol po gozdu do Starega »malna«, kjer je bilo prijetno hladno in naprej proti Jazbini (vas Grebenje). V vasi Črni potok smo se usmerili levo navzgor proti vasi Vintarji. V žgočem soncu smo se spočili v senci mogočnega oreha in se od tam odpravili proti vasi Pugled. Tam smo si ogledali ostanke zgodovine (grajsko ječa). Ker je postajala vročina neznosna, nam je prišel naproti avtobus. Popeljal nas je proti Zadnikom in nazaj do sv. Gregorja v vas Junčje, kjer smo se okrepčali s hrano. Sledil je ogled cerkve sv. Urha v vasi Maršiči, s poslikavami hrovaških mojstrov, ki so na tem območju poskrbeli za več izredno zanimivih cerkvenih slikarij. Posebno zanimiva je bila slika lisice romarice. Zunaj pred cerkvijo je bil prekrasen pogled proti pogorju Male gore in na vas Velike Poljane z Grmado. Sledilo je slovo od naše vodičke, vožnja skozi Praproče do Ortneka in pot v Ljubljano.

 

Zapisala: Martina Šuštar Marn

Foto Danilo Cej