Kolovrat (1243m)

Kolovrat, Nagnoj

5.9.2021

Na lepo sončno nedeljo smo se preko Nove Gorice in Kanala ob Soči podali proti predalpskemu hribovju Kolovrat in vzpeli na 1194 m visok Nagnoj.

Lepo razgleden greben Kolovrata se razprostira na višini med 800 in 1100 m med Soško dolino in Bneško Slovenijo in po njem poteka državna meja med Slovenijo in Italijo. Iz grebena se nam odpre izjemen pogled na Krnsko pogorje, na drugo stran pa pogled čez Benečijo in Furlansko nižino, vse do Jadranskega morja.

V času prve svetovne vojne je italijanska vojska na Kolovratu zgradila sistem obrambne črte, katere del je danes preurejen v muzej na prostem. Greben je prepreden s strelskimi jarki, kavernami in poveljniškimi ter opazovalnimi mesti. Ob prihodu v muzej, nas je pričakal lokalni vodnik, ki nam je podrobno razložil načine gradnje obrambnega sistema, sam način bojevanja in predvsem nezavidljivo življenje vojakov na bojiščih soške fronte. Muzej je zanimiv zaradi različnih podrobnosti, kot so ozki prehodi, vdelani originalni materiali, ki so bili uporabljeni v vojni. Posebnost muzeja je, da je v dveh državah hkrati – Sloveniji in Italiji.

Po podrobnem ogledu muzeja, smo se z lokalnim vodnikom povzpeli na ne preveč zahtevno pot, na Nagnoj, ki je s svojimi 1194 metri drugi najvišji vrh Kolovrata. Z vrha se nam je odprl prelep pogled na Beneško Slovenijo, Matajur, Kanin, Krnsko pogorje in Kolovrat.

Ob zaključku našega druženja nas je z joto, pečenico in sladico pogostila še turistična kmetija »Jelenov breg pod Mangartom«. Po dobri hrani, pijači in prijetnem druženju, smo se lepih vtisov odpeljali proti domu.

Ivica Vidmar

Foto: Danilo Cej