PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ZAPRT

Po Krasu na Trstelj(634m)

 

PO KRASU – NA TRSTELJ

 

27.4.2022

 

Iz deževne Ljubljane smo se odpeljali ob sedmi uri. Vso pot nas je spremljal rahel dež. Vse do Postojne smo se spraševali, če nas bo dež pral vso našo začrtano pot. Vendar se je na naše veselje nekaj kilometrov naprej pokazalo lepo vreme in dobra volja je bila tu.

 

Odpeljali smo se do Lipe na Krasu, kjer so nas pričakali kolegi pohodniki iz PT Nova Gorica. Po jutranjem okrepčilu smo se pod vodstvom simpatičnega vodnika Leona najprej povzpeli na vrh Svete Katerine nad vasjo Škrbina. Na tem vrhu stojijo ruševine stare cerkve, kjer so si verniki provizorično postavili manjše krščansko obeležje z lesenim razpelom. Poleg ruševin je tu še zvonček želja na katerega smo dobro pocingljali z željo, da se izpolnijo vse naše skrite želje. Bil je tudi že čas za dopoldansko malico, zato je Leon iz svojega nahrbtnika pričaral panceto, suho salamo in kruh. Nihče ni mogel reči, da je pot nadaljeval lačen. Kratek odmor na Sv. Katerini smo izkoristili tudi in predvsem za občudovanje razgleda. Pogled je segal vse do Tržaškega zaliva, Goriškega in dela Julijcev.

 

Nadaljevanje poti nas je vodilo proti Trstelju. Ob poti smo občudovali pomladno cvetje in gozd v katerem se še vedno dobro vidi, da ga je leta 2006 zajel velik požar, ki je trajal pet dni. Drevesa so še vedo redka, vendar je mladic veliko, kar pomeni, da bo čez nekaj desetletij tu ponovno gozd, bogat z drevesnimi vrstami.

 

Trstelj je najvišji vrh v grebenu Črnih hribov. Na prostranem vrhu stoji televizijski oddajnik. Iz vrha se dobro vidi Goriško s Sabotinom, Sveto Goro in Škabrijelom. Ob dobri vidljivosti se vidi tudi del Julijcev, Trnovsko planoto z Golaki, Čavnom in Nanosom ter Vipavsko

dolino. Bolj južno pa vidimo Tržaški zaliv in del italijanske obale.

 

Stjenkova koča se nahaja le pet minut pod vrhom Trstelja. Pri koči smo se ob klepetu odžejali in nato odpravili do turistične kmetije s tradicijo – Leban ali po domače »pri Božotu«. Pohod smo zaključili z joto in klobaso ter dišečimi štruklji.

 

 

 

TEKST:Ivica Vidmar

FOTO:Danilo Cej