PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Dom je ZAPRT

Po poteh treh Cerkljanskih vasi

POT TREH CERKLJANSKIH VASI

 

29.5.2022

 

V oblačnem in rahlo deževnem jutru smo se z vodnico Martino odpeljali preko Logatca do Idrije. V kraju Želin sta se nam pridružila še druga vodnica Darinka in lokalni vodič Ermin. Pohod smo v sodelovanju z Erminom opravili tudi v dobrodelne namene in sicer v podporo sladkornim bolnikom Slovenije.

 

Pot ni bila težka in se je le zložno vzpenjala mimo domačij na Straži in naprej do domačije Pstin na Jablanci. Domačijo smo si ogledali, se poigrali z domačim psom in ob cvetočih travnikih nadaljevali v vas Jagršče, kjer smo se dobro okrepčali na domačiji Na Brdu in poklepetali z domačini.

 

Vso pot so nas spremljali oblaki in rahel dež, vendar so bili razgledi kljub temu čudoviti na Baško grapo in Škofjeloško hribovje. Oblaki in meglice so našim razgledom dajali celo nekoliko mističen pridih.

 

V centru vasi Jagršče stoji cerkev sv. Uršule. Zgrajena je bila leta 1787. Zgodovino cerkve nam je podal gospod Ermin. Posebnost cerkve je glavni oltar, ki je pomaknjen nekoliko vstran in ni postavljen natanko v sredino glede na cerkveno ladjo. Ni zanesljivega podatka zakaj je temu tako, je le veliko ugibanj. V vasi stojijo še ruševine stare gotske romarske cerkve iz leta 1492, posvečene sv. Osvaldu in Heroninu in v bližini tudi kapelica posvečena žrtvam druge svetovne vojne.

 

Iz Jagršč smo se odpravili po stari poti direktno na Želin, kjer smo si v okrepčevalnici Kurn’k, ki stoji tik ob reki Idrijci in ob glavni cesti Tolmin-Idrija(keltika), privoščili še eno kavico ali pijačo in se vrnili v deževno Ljubljano.

 

 

 

 

www.visitcerkno.si:

 

»Svojevrstna pokrajina, svet davnih spominov, prvobitna in neokrnjena narava, zgodovinski in kulturni spomeniki, čudoviti kraji, raznolika kulinarična ponudba in prijazni ljudje – to je Cerkljanska.

Sledi zgodovine, edinstvena geografska lega in pestre naravne danosti, so oblikovale Cerkljansko na način, da je le-ta izjemno raznolika in bogata tako na področju kulturne, kot tudi naravne dediščine.«

 

 

 

TEKST:Ivica Vidmar

FOTO:Danilo Cej