Krofička (2083m)

4.6.2022 Krofička 2083m

Štart ob 7:30 od Doma planincev v Logarski dolini, zjutraj še kar prijetno hladno zato se hitro zaženemo v breg da se segrejemo. Do vmesne postaje pri koči na Klemenči jami pridemo v 45 minutah. Prijazen oskrbnik Aleš-Brko nam skuha kavo – tako, za vola ubit. Potem pa naprej do največjega macesna v Sloveniji z obsegom 444 cm. Ga poslikamo in že hitimo dalje. Pot je bila zjutraj večino časa v senci, tako da nam ni bilo preveč vroče, ves čas pa nas spremljajo lepi razgledi. Ko pridemo do grape pod vrhom, se najde še kak avrikelj in alpski zvonček, saj je tukaj sneg pobralo šele pred kratkim, tako da je pot že v celoti kopna. Tu srečamo prva dva planinca, ki sta že pri spustu. Še nekaj klinov in jeklenic pa smo na vrhu, kjer nas pričaka še en osamljen planinec.

Tudi v visokogorju se je začelo poletje.

Krofička ni ravno zelo obiskan vrh, čeprav postreže prekrasnimi razgledi na Logarsko dolino, Robanov kot, Ojstrico, Planjavo, Brano, Skuto, Rinke in Mrzlo goro. Že delamo plane, kam pa naslednjič.

Privoščimo si zasluženo malico hitro še nekaj posnetkov za spomin in že se odpravimo nazaj v dolino, previdno in počasi saj je pot strma in polna peska. Ustavimo se še enkrat v koči na Klemenčji jami, v dolino pa nas je spremljal prijeten vonj saj je nagnoj v polnem razcvetu.

Bil je en lep izlet, ki bo kar nekaj časa ostal v prijetnem spominu.

Tekst in foto: Mateja JEŽ