Lašček

LAŠČEK

5. junij 2022

Banjška planota leži na zahodu Slovenije med Čepovansko dolino, spodnjim tokom reke Idrijce ter Sočo med Mostom na Soči in Novo Gorico. Planota leži na višini od 600 do 1071 metra.

Na Lašček smo se podali iz zaselka Cvetrež. Lašček je s svojimi 1071 metri najvišji vrh Banjške planote. Pot nas je vodila po gozdu in travnatih jasah. Vrh smo dosegli v dobri uri. Z vrha se ob jasnem vremenu lepo vidi proti Trnovskemu gozdu, Matajurju, Krnskem pogorju, Poreznu, Triglavu, ob lepem vremenu pa razgled seže vse do italijanskih Dolomitov. Z vrha smo se vrnili preko zaselka Novo mesto do vasi Lokovec, ki leži na vzhodnem robu Banjške planote in velja za eno najdaljših slovenskih vasi. Vas je izhodišče do mnogo posameznih domačij in zaselkov z zanimivimi imeni: Novo Mesto, Črna gora....

V Lokovcu nas je pričakal predstavnik kulturno turističnega društva Lokovec, ki nam je podrobno podal zgodovino kraja in življenje domačinov nekdaj in danes.

V kraju se je skozi stoletja razvijalo kovaštvo, ki je domačinom dajalo prepotreben zaslužek, saj se samo s kmetijstvom ni dalo preživljati številčnih družin. Začetke kovaštva se povezuje z žebljarstvom, ki naj bi prišlo iz Krope. Tradicija kovaštva se je do neke mere ohranila do danes.

Po dobrem kosilu in pijači, smo si ogledali še muzej kovaštva in predstavitev izdelave kovaškega izdelka. Tudi skozi muzej nas je popeljal predstavnik tamkajšnjega kulturno turističnega društva in nam pokazal kako se skuje velik žebelj.

Od prekrasnih razgledov iz planote in reke Soče smo se poslovili v popoldanskih urah.

Tekst:Ivica Vidmar

Foto:Danilo Cej