PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Dom je ZAPRT

Pogozdovanje Krasa

POGOZDOVANJE NA KRASU

26.11.2024

15. julija 2022 se je na Krasu začel največji požar v zgodovini Slovenije, ki je zajel več kot 2000 hektarjev slovenskega in italijanskega dela Krasa. Ker je po tako velikem požaru dela v zvezi s pogozdovanjem veliko, se je odbor za varstvo narave našega planinskega društva odločilo, da v zvezi s pogozdovanjem ponudi pomoč našemu vodniku in varuhu narave, Ivanu Trampužu, ki mu je požar uničil velik del kraškega gozda.

Odpeljali smo se do vasi Temnica, ki leži na vzpetini, od koder se odpira pogled na Tržaški zaliv. Gospod Trampuž nas je z veseljem sprejel in ponudil obilen zajtrk. Po zajtrku in jutranji kavici smo se v spremstvu traktorja, ki je na kraj pogozdovanja peljal orodje in vodo, odpravili v gozd, da s pomočjo lokalnih kolesarjev posadimo 1000 sadik gozdnih dreves, ki rastejo v kraških gozdovih – puhastega hrasta, javorja, koprivca in črnega hrasta.

Pogozdovanje je potekalo zelo organizirano. Sadili smo mešane sadike in čas je v dobri družbi hitro mineval. Skupaj z lokalnimi kolesarji smo bili zelo produktivni in smo delo zaključili pred predvidenim časom, kljub temu, da samo sajenje ni bilo tako enostavno, saj je Kras izjemno kamnito področje.

Po končanem delu nas je na domu gospoda Trampuža čakalo kosilo. Izpod rok njegove žene smo se najedli zelo dobre jote z zeljem ali repo ob prilogi pečenic. Svoje so dodali še malvazija, teran, pečen kostanj in domače pecivo.

Po kosilu smo se v spremstvu Ivana podali na ogled vasi – do stare šole, kjer se razprostirajo pogledi do Tržaškega zaliva, savudrijskega svetilnika in kraško planoto do Vremščice in Snežnika.

Sledilo je še »gasilsko« fotografiranje in odhod proti Ljubljani z dobrim občutkom, da smo storili nekaj koristnega za ljudi, ki so v tem čudnem obdobju doživeli težke dneve.

https://www.dnevnik.si/1043028555/lokalno/primorska/fotoreportaza-leto-dni-po-pozaru-na-krasu-lani-zareca-letos-spokojna-brestovica:

»Požar na Krasu se je začel 15. julija 2022. Razplamtel se je 20. julija in se razširil na več kot 2000 hektarjev na italijanskem in slovenskem delu kraške planote. To je bil najobsežnejši požar v zgodovini neodvisne Slovenije. Kaj ga je sprožilo, še ni pojasnjeno, zaradi goste in suhe podrasti, visokih poletnih temperatur in močnih vetrov pa se je hitro širil. Zaradi težko dostopnega terena je bilo gašenje izjemno zahtevno. Vključenih je bilo okoli 1500 gasilcev iz vse države, vsa gasilska vozila, helikopterji in dve letali za gašenje požarov. Ogenj je uničil ogromne gozdne površine, dosegel obrobja vasi, k sreči pa nobena hiša ni zgorela niti ni terjal človeških življenj.«

 

Tekst: Ivica Vidmar

Foto: Danilo Cej