PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

Mljet »zeleni otok« - planinsko potovanje PD PT Lj. in TA Balkanika

Območje: Tujina
Tip dogodka: treking
Kdaj: 19.09.22, v zgodnjih jutranjih urah Povratek: 28.09.22, v poznih večernih urah
Zborno mesto: Bo sporočeno naknadno.
Vodnik/kontakt: Vodniki TA Balkanika kot organizacijski vodniki ter vodnika PZS iz PD PT LJ, Jožef TIŠLARIČ
Pot: kopna
Zahtevnost: lahka
Primernost: Za vse z ustrezno kondicijo.
Višinska razlika: Različne višine glede na dnevno turo.
Okvirni časi hoje (ur): Različne dolžine glede na dnevno turo - glej program. Udeležba v posamezni akciji je prostovoljna.
Način prevoza: Posebni avtobus ves čas trekinga.
Oprema in dokumenti: osebni dokument za prestop državne meje, veljavna planinska izkaznica PZS za 2022, veljavni predpisani zdravstveni dokumenti ter potrdila za tujino
Prijave: Do 28. januarja 2022 ali do zasedbe prostih mest. Obvezno izpolniti tudi "Privolitev za obdelavo OP" (razen, če ste že izpolnili in oddali obraz. PD PT Lj.)
Stroški: 750 EUR pri minimalni udeležbi 35 udeležencev + doplačila kot je v razpisu

Opis

OTOK MLJET za PD Pošte in telekoma Ljubljana

Turistično - planinsko potovanje v dogovoru s PD PT Ljubljana.

15.09.2022 - 24.09.2022

Mljet, ki mu zaradi bujne vegetacije, stoletnih gozdov borovcev in pinij pravijo tudi »zeleni otok«, je eden od najbolj sončnih in za mnoge najlepši otok Jadranskega morja. Severozahodni del Mljeta je zaradi izjemnih naravnih lepot in bogate kulturno zgodovinske dediščine leta 1960 razglašen za nacionalni park in je najstarejše morsko zaščiteno območje na Mediteranu. Otok bogate in burne zgodovine, nekoč zavetišče pomorščakov in pogosta tarča gusarjev je danes ena izmed najbolj priljubljenih hrvaških turističnih destinacij. Zaradi kristalno čistega morja, razčlenjene obale, ki skriva številne otočke, pečine in slikovite jame - najbolj znana je Odisejeva, »slanih« jezer ter številnih antičnih znamenitosti je idealen počitniški kraj tako za tiste, ki iščejo mirne počitnice, kot tudi za ljubitelje neokrnjene narave, kolesarje, pohodnike, potapljače, raziskovalce…

 

1 – Razpis izleta Mljet 2022 v PDF obliki

2 – Privolitev v obdelavo podatkov (Word oblika) ali (PDF oblika)

3 – Prijavnica  (Word oblika) ali (PDF oblika)

4 – TA Balkanika – Splošni pogoji poslovanja v PDF obliki

5 – obrazec ZVPOT v PDF obliki

 

Turistično - planinsko potovanje se organizira po predhodnem dogovoru s PD PT Ljubljana. Člani društva imajo prednost pri prijavi na potovanje. Prijavnice od svojih članov zbira PD PT Ljubljana.

Udeleženci izleta so lahko člani PZS, ki imajo za tekoče leto plačano članarino pri PD PT Ljubljana ali drugem planinskem društvu, katero je član PZS in imajo plačano člansko zavarovanje članov PZS za tekoče leto ter je podatek o tem vnesen v informacijski sistem Naveza PZS oz. registriran preko spleta v primeru včlanitve preko Petrola. (glej člansko zavarovanje PZS: https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=79)

TA Balkanika in njegovi vodniki z ustrezno licenco za vodenje planinskih izletov v tujini, kateri izpolnjujejo pogoje, ki veljajo za prostovoljne vodnike PZS v skladu s PRAVILNIKOM o organiziranosti vodnikov PZS (https://www.pzs.si/javno/vk_dokumenti/vk-pravilnik_organiziranost_vpzs.pdf), imajo v času planinskega potovanja nalogo (vlogo) organizacijskega vodnika PZS. (vlogo) organizacijskega vodnika PZS.

Vodniki PD PT Lj. so lahko glavni vodniki skupin in pomočniki na posameznih planinskih akcijah. Po predhodnem dogovoru lahko pomagajo TA Balkanika pri drugih aktivnostih povezanih s turističnim potovanjem, niso pa odgovorni za izvajanje turističnega dela konkretnega potovanja ali druge zadeve iz pristojnosti TA Balkanika.

Vsak udeleženec potovanja, ki se na potovanje prijavi neposredno pri TA Balkanika in ni član PD PT Ljubljana, izpolni in podpiše prijavnico, ki jo je za prijavo svojih članov pripravila PD PT Ljubljana in hkrati izpolni tudi Izjavo o dovolitvi obdelave osebnih podatkov ter ju posreduje PD PT Ljubljana. Na prijavnici zapiše član katerega PD je.

 

Okvirni program

 

1.DAN: četrtek, 15.09.2022

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja mimo Splita do kraja Praprotno, kjer se vkrcamo na trajekt. Po predvidoma 50 minutni plovbi prihod na Mljet. Vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: petek, 16.09.2022  (2-3 ure hoje)

Zajtrk. Sprehod ob jezeru do pristanišča, od koder se z ladjico popeljemo na slikoviti otoček Sv. Marije z istoimensko cerkvijo in benediktinskim samostanom iz 12. st., ki je izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena in je nekakšen simbol otoka in nacionalnega parka Mljet. Po ogledu vrnitev v hotel. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

3. DAN: sobota, 17.09.2022 (3 ure hoje)

Po zajtrku vožnja v Babino polje, od koder se po Mljetski planinski transferzali povzpnemo na najvišji vrh otoka - Veliki grad (514m). Spust v Babino polje, eno izmed najstarejših in hkrati največje ter najvišje ležeče naselje na otoku, znano tudi po tem, da je za časa Dubrovniške  republike v njem stanoval mljetski knez. Osvežitev. Vrnitev v hotel, prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

4. DAN: nedelja, 18.09.2022 (2 uri hoje)

Zajtrk. Vožnja Babino polje, kjer zapustimo avtobus in se sprehodimo do Odisejeve špilje, znane otoške atrakcije. Gre za geomorfološki fenomen - kraško votlino, ki zaradi odlomljenega stropa deluje kot jama, ki je z naravnim tunelom povezana z odprtim morjem. Jamo povezujejo z legendo, po kateri naj bi prav v njej po brodolomu sedem let bival epski junak Odisej, ki ga je začarala prelepa nimfa Kalipso. Po ogledu se bomo med oljčnimi nasadi sprehodili še do lokalne vinoteke, kjer nam bodo gostitelji pripravili manjši prigrizek in degustacija vina. Vrnitev v hotel. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

5. DAN: ponedeljek, 19.09.2022 (3-4 ure hoje)

Po zajtrku se bomo po mljetski planinski transferzali podali do Debelega rta in rta Lenge na južni strani otoka, od tam pa nas bo pot peljala najprej do Polač, enega od starejših naselij na Mljetu, po krajšem počitku pa še do Babinih Kuć, naselja ob sami obali Velikega jezera. Postanek za kopanje in osvežitev, nato vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: torek, 20.09.2022 (3-4 ure hoje)

Zajtrk. Sprehod do naselja Soline, katerega zgodovina je trdno povezana z benediktinskim redom, ki je stoletja deloval iz opatije na otočku Sv. Marije. V neposredni bližini, na morski obali po naravni poti nastaja sol, ki se je za časa Benediktincev in kasneje zbirala in shranjevala prav v Solinah, od tod tudi ime naselja. Po krajšem postanku se povzpnemo na vrh Motokuc (251m), od tam pa se preko Velikega Skladina (157m) spustimo v Babine kuće. Možnost kopanja. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

7. DAN: sreda, 21.09.2022  (3-4 ure hoje)

Po zajtrku vožnja do Vilinskega vrela, izhodišča za vzpon na vrh Veliki planjak (392m), od koder se po krajšem postanku pozvpemo še na Grabovo glavo (384m). Preko Ivanjega polja sestopimo v Kozarice, prikupno ribiško naselje. Osvežitev in (po želji, z doplačilom) kosilo - ribji krožnik v tamkajšnji domači gostilni. Nekaj prostega časa za kopanje, nato vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

8. DAN: četrtek, 22.09.2022 (2 uri hoje)

Zajtrk. Vožnja do zapuščene vasice Prožura, od koder se peš podamo do Prožursko luke, mirnega zaselka z le nekaj apartmaji in manjšimi lokali, sicer zelo priljubljenega kraja med za navtičarji. Po osvežitvi se sprehodimo še do naselja Okuklje, kjer nas bo čakal avtobus. Vožnja do Saplinare, vasice in istoimenskega zaliva na skrajnem jugozahodu otoka, ki na daleč slovi po prekrasnih peščenih plažah. Kopanje. Popoldan vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

9. DAN: petek, 23.09.2022 (2 uri hoje)

Po zajtrku sledi sprehod okrog Malega jezera. Možnost kopanja. Popoldan prosto za samostojne aktivnosti. Večerja in nočitev.

10. DAN:sobota, 24.09.2022

Zajtrk. Vožnja do Sobre, kjer se vkrcamo na trajekt. Po prihodu v Praprotno nadaljevanje vožnje z vmesnimi postanki proti domu. Prihod v Slovenijo v poznih večernih urah.

 

CENA: 750 EUR (pri udeležbi min 35 potnikov)

Cena vključuje:

-       avtobusni prevoz,

-       9x polpenzion v hotelu***,

-       trajekt na relaciji Praprotno - Sobra in nazaj,

-       stroške priprave in organizacije potovanja.

 

Doplačila:

-       turistična taksa in turistično zavarovanje: 3 EUR/dan/oseba

-       vstopnina v NP Mljet.

 

Zanimivost:

 

 Povezava na objavo FORBES-a ootoku MLJET

 Slikovna brošura NP Mljet

 

 

 

 

 

 

Pripravi za tisk