VIŠ(po severovzhodni debri)

Tip dogodka: planinski izlet
Kdaj: 06.08.22, 12.30 Povratek: 07.08.22, pozno popoldan
Zborno mesto: P+R Vič oziroma po dogovoru
Vodnik/kontakt: Roman Tratar (GSM;041 387 801)
Pot: kopna
Zahtevnost: lahka do zelo zahtevna
Primernost: zelo dobra telesna pripravljenost
Višinska razlika: 1770m
Okvirni časi hoje (ur): prvi dan 2 uri,drugi dan 9-10 ur
Način prevoza: lastni prevoz
Oprema in dokumenti: VELJAVNA PLANINSKA IZKAZNICA,osebni dokument in zdravstvena izkaznica
Prijave: Pri vodniku in v pisarni PD
Stroški: 15 €

V PDF

Z zbirnega mesta se bomo odpeljali čez mejo z Italijo v dolino Zajzero (pred tem prepeljemo en avto v Jezersko dolino pod Viško planino). Z izhodišča se bomo po lahki in udobni poti povzpeli do koče Pellarini (1499 m), kjer bomo povečerjali in prenočili. Zjutraj se odpravimo v smeri Viša. Po kakšni uri enostavnega pristopa prek snežišča (cepin, dereze !!!- posvet z vodnikom) vstopimo v zelo zahteven del poti, ki poteka po Viševi severovzhodni debri. Pot, ki sodi v venček najzahtevnejših v Julijskih Alpah je precej atraktivna. Zavarovana je le na nujnih mestih, sicer pa ponuja kar nekaj lažjega plezanja, ki se v zadnjem delu prelevi v vse manj strmo vzpenjanje po vršnem pobočju. Vzpon na vrh je dolg in naporen, senca v temačnem delu grape je zelo dobrodošla. Z razglednega vrha Viša bomo sestopili na južno stran gore, kjer zahtevnost manjša. Mimo koče Corsi (1874 m) se nato prek Viške planine spustimo še do prepeljanega vozila. Sledi še prevoz k izhodišču in pred povratkom osvežitev v Rabeljskem jezeru.

Opomba:Prijava pri vodniku, najkasneje do torka 2.8.22 oziroma do zasedbe mest skladno z rezervacijo nočišč v koči. Obvezna uskladitev z vodnikom glede prevoza in opreme. V primeru slabega vremena ali nezadostnih vozil je možna tudi drugačna izvedba ture.Stroške nastanitve in hrane krije vsak sam.

STROŠKI IZLETA: Morajo biti plačani pred izletom! 15 EUR

Prednost imajo člani društva, v primeru prostih mest, se izleta lahko udeležijo tudi drugi, ki imajo plačano članarino PZS.

Pisarna na Cigaletovi 10 je odprta v petek od 9:00 do 11:00.

Podrobnejše informacije o izletu daje vodnik: 041 387 801 Roman

Pripravi za tisk