PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija

GRS svetuje varno hojo v gore Objavljeno: sre, 28.02.2024

Da bo pot v gore varnejša      


UGOTOVITVE:
Vrsto let ob analizi gorskih nesreč, pri katerih nudimo potrebno pomoč, ugotavljamo podobne povode in vzroke. To so predvsem: zdrs, spotik, padec, nepoznavanje terena, telesna in duševna nepripravljenost za izbrano turo, pomanjkljiva in neustrezna gorniška oprema ter gorniško neznanje. Vsaka nesreča, ki se zgodi, povzroča bolečino in je odveč. Toda iz vsake nesreče se moramo nekaj naučiti, sicer je dvakrat odveč. Kaj nam sporočajo nesrečni dogodki v gorah? Skoraj nikoli ni za nesrečo le en sam povod ali vzrok. Povodi in vzroki se tudi prepletajo. Najpogostejše posledice gorskih nesreč so poškodbe spodnjih okončin in glave.

NAPOTKI:
1. Dokler nimate lastnih izkušenj in znanja, se na poti v gore pridružite izletom planinskega društva ali gorniško usposobljenih oseb. Upoštevajte nasvete in opozorila. Pridobite si ustrezno planinsko znanje na vzgojno-izobraževalnih tečajih. Zavarujte se za primer nesreče pri planinski dejavnosti.
2. Svojo pot v gore vedno načrtujte. Upoštevajte postopnost, kar velja za začetek planinske dejavnosti ali po daljši prekinitvi dejavnosti.
3. Izberite gorniški cilj glede na svoje znanje, pripravljenost in zdravje. Pri kroničnih boleznih se pred turo posvetujte z zdravnikom.
4. Za zahtevno turo si brezpogojno zagotovite vodnika ustrezne usposobljenosti.
5. Ob načrtovanju ture upoštevajte vremensko napoved, ki jo tik pred odhodom na turo še enkrat preverite. V zimskem času se pozanimajte o stanju snežne odeje in stopnji nevarnosti snežnih plazov.
6. Na turi uporabljajte ustrezno obutev, osebno zaščitno in tehnično opremo, s seboj imejte rezervno perilo, planinski zemljevid območja, svetilko in prvo pomoč, na zavarovanih poteh pa zaščitno čelado in komplet za samovarovanje. Doma pred turo preverite ali oprema v nahrbtniku ustreza načrtovani turi.
7. O načrtovani turi in trajanju (z rezervnim časom) obvestite domače ali koga drugega, ki bo obvestil GRS, če se ne boste pravočasno vrnili.
8. V vročih poletnih dneh pijte zadosti osvežilne tekočine. Med turo ne pijte alkohola! V nahrbtniku imejte nekaj energijske hrane. Počivajte na varnih mestih. Oči in odkrite dele telesa zaščitite pred soncem. V nahrbtniku imejte topla oblačila, kapo in rokavice tudi poleti.
9. Otrokom pri načrtovanju izleta in na turi namenite posebno pozornost, saj doživljajo gore na svoj način. Če je možno, naj imajo na turi družbo svojih vrstnikov.
10. Hodite previdno in ne prožite kamenja. Opazujte pobočje nad vami in početje planincev, ki se tam nahajajo.
11. Ob nesreči obvestite najbližjo obveščevalno točko GRS Slovenije ali Center za obveščanje na brezplačno telefonsko številko 112. Na zunanji steni nekaterih planinskih koč je nameščen samodejni pozivni radio sistem SAPOGO za obveščanje o nesreči, ko je postojanka zaprta. Gorski svet ni v celoti pokrit s signalom mobilnega telefonskega omrežja, zato se ne velja preveč zanašati na to možnost klica na pomoč.
12. Pri obisku gora vam GRS Slovenije želi varno in srečno pot ter obilo lepih doživetij, s katerimi se boste zadovoljni vrnili domov.

Pričakujemo, da poti, po katerih boste hodili, ne boste označili s smetmi.

Pripravi za tisk